Genealógia Kolthay

Genealógiai tanulmányok és adattár

VÁZLAT A GIEBELSTADTI ÉS DARSTADTI BÁRÓ ZOBEL CSALÁDÓL

Családtörténet 1. rész

     

A Közép-Németországi Frankföld legrégebbi családjaihoz tartozó Zobel család első okleveles említése 948-ból való, amikor a Zobelek egyik tagja, Wilhelm von Zobel lovagi tornán vett részt Konstanzban. Később, 1137-ben Friedrich von Zobel nevez be egy lovagi tornára Ingelheim am Rhein-ban. A család neve nem a szibériai nyusztból, cobolyból ered, hanem valószínűleg a kelta ló jelentésű „cebal" kifejezésből. Ebből származnak a francia cheveaux és az olasz cavallo, lovag szavak is. Ezt a teóriát igazolja a Zobelek következetesen használt, ló fejet ábrázoló címere is. Az első ismert ábrázolás az Ingarem Codex-ben tűnik fel 1459-ben. Majd szintén ló fej is szerepel Melchior von Zobel würzburgi hercegérsek, Frankföld hercege (Herzog von Franken) címerében is.  A kelta cebal kifejezést vélik megtalálni az ősi Zobel birtok, Giebelstadt nevében is, mely csak a tulajdonnevek értelmezési kényszere folyamán vált „Giebel", azaz oromfal értelművé. Hasonló módon, mint ahogy a már értelmét vesztett cebalból lett coboly, azaz Zobel. E fenti teóriát támasztja alá a Zobel családdal vélhetően közös eredetű, de mindenképen szoros rokonságban állt giebelstadti Geyer család nevének és címerének az elemzése is. E családból származott az 1525-ös Rothenburg-i parasztfelkelés vezetője, Florian Geyer von Giebelstadt. A család 1685-ös kihalása után vagyonukat a Zobelek örökölték. Nevük nem a Geier, azaz keselyű kifejezésből származik, hanem az ónémet „gir", csődör értelmű szóból. Hogy a Geyer család címerében miért kos van ábrázolva, arra is van magyarázat: a mai német Widder, kos kifejezés az ónémetben csikót jelentett. Ebben az esetben is egy névértelmezési kényszer nyomán alakult ki a családnév és a címerábra. Giebelstadt mai címere megegyezik a Geyer család címerpajzsával, a kék mezőben jobbra forduló kos fejjel.

ingeram_codex_163.jpg                           geyer-siebmacher103-geyer.jpg

               A Zobel-és a Geyer család címere

    Talán a ló címerkép emlékét őrzi a Zóbel család magyarországi ágának, a baloghfalvi Czóbel családnak egyik címerváltozata, mely balra forduló, ágaskodó lovat ábrázol. Mindeddig erre a címerváltozatra semmi magyarázat nem volt, mert mindemellett a család minden ága következetesen cobolyt ábrázoló beszélő címert használt.

102._czobelcimer.jpg

A baloghfalvi Czóbel család egyik címere

A következő adat a Zobel családról a 13. századból való, amikor a Zobelek felépítették a Dél-Tiroli Meránhoz közeli Prissiánban Falburg várát. Itt élt a híres minnesänger, Oswald von Wolkenstein.

fahlburg.jpg

Falburg vára

A család 1345-ben szerzi Darstadtot, ahol ma is élnek. 1365-ben Hans Zobel Giebelstadtban birtokos.1416-ban szereznek birtokot Segnitzben, melynek mai címere jobbra forduló lófejet ábrázol.

segnitz_wappen_segnitz.png

Segnitz címere

1520-ban egy Zobel lovag építette a Wertheimben ma is álló úgynevezett „keskeny" (Schmalheit) házat, melynek további érdekességei a gonoszságot távol tartani hívatott szörnyalakok.

schmales-haus-der-ritter-von-zobel-in-wertheim-main.jpg

Zobel lovag wertheimi háza

1530-ban Christoph Zobel elvette Balthasar von Thüngen özvegyét, melynek eredményeképp birtokot szerzett Messelhausenben. Majd 1538-ban Stephan Zobel összeházasodott Balthasar von Thüngen leányával, Anastasiával, és 9000 guldenért megvette az egész birtokot. Ezt követően a család ezen ágának a története mintegy 450 éven keresztül oly annyira összefonódott a várossal, hogy még mai címere is megegyezik a Zobel-címer motívumával.

20061228203249wappen_messelhausen.png

Messelhausen címere
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 57
Tegnapi: 30
Heti: 259
Havi: 781
Össz.: 302 915

Látogatottság növelés
Oldal: Fam Zobel (családtörténet) 1.rész
Genealógia Kolthay - © 2008 - 2024 - genealogiakolthay.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »