Genealógia Kolthay

Genealógiai tanulmányok és adattár

 

     Zobel családtörténet 2. rész

 

      1505. szeptember 18-án született Giebelstadtban a család legjelentősebb alakja, Melchior Zobel von Giebelstadt á Guttenberg 1554-től haláláigwürzburgi hercegérsek (Fürstbischof), Frankföld hercege (Herzog von Franken). 1558. április 15-én gyilkolták meg Würzburgban.  1521-ben lett domicellar (Domherr, kanonok) Würzburgban, majd Wittembergben és Lipcsében folytatott egyetemi tanulmányokat. Hercegérseki tisztsége pénzverési joggal is felruházta, az általa veretett „Zobel tallérok" keresett numizmatikai ritkaságok.

 

 

 

 

 

 

 

melchior_von_zobel.jpg         wuerzburg1544.jpg

 

Melchior Zobel würzburgi hercegérsek és címere

 

zobeltaller.jpg

 

Zobel tallér

 

 

A hercegérseket a Schmalkaldener szövetséghez csatlakozott Wilhelm von Grumbach gyilkoltatta meg, amiért az elkobozta  birtokait.  A merényletet Christoph Kretzen, Grumbach bérence hajtotta végre, aki a gyilkosság után Franciaországba menekült, de útközben meghalt. Grumbachot elfogták, felnégyelték és testrészeit Gothában tűzték ki.

 

vierteilen.jpg

 

Wilhelm von Grumbach felnégyelése

 

 

 

 

GEORG Zobel von Giebelstadt

 

∞Dorothea Rüdt von Callenberg

 

_________________________|___________________________

 

        GEORG                               MELCHIOR                        CHRISTOPH

 

                                             *1505 †1558                             †1539                                                                                               ∞Balthasar von

 

                                                                                    Thüngen özvegye

 

 

 

 

 

 

     1570-ben három Zobel fivér közül az egyik, Johann Giebelstdtban maradt, a würzburgi franciskánusoknál temették el, a második testvér, Stephan szerezte meg egész Messelhausent és építtette a darstadti várat, valamint egyházat. A harmadik testvér, Johann Georg magas egyházi tisztséget viselt: 1577-től 1580-ig bambergi hercegérsek volt.

 

georg_zobel_furstbischof.gif     darstadt.schloss2.jpg

 

Johann Georg Zobel bambergi hercegérsek és a darstadti  Zobel várkastély

 

 

 

kloster_messelhausen.jpg

 

A messelhauseni volt Zobel kastély (kolostor)

 

     1608-tól 1614-ig Konrad Ludwig von Zobel würzburgi kanonok volt, és az ő  nevéhez fűződik az 1611-től főzött „Kauzen" sör. 

 

kauzen.jpg

 

     A Kauzen sör

 

   1630-ban  Philip von Zobel csehországi nemes Wallenstein herceg segédkapitánya volt, Tőle származik a család magyarországi ága, a baloghfalvi Czóbel család.

 

     1664-ben egy Zobel is részt vett a magyarországi szentgotthárdi ütközetben: 1664 tavaszán Küprili Ahmát nagyvezír ismét betört Magyarországra. A vele szemben felálló keresztény hadak közül a 215-ik frank lovasezredet Zobel ezredes vezette.

 

szentgotthardi_csata.jpg

 

A szentgotthárdi csata

 

 

 

   1670-ben XIV. Lajos tábornoka, Medoc Frankföldet fosztogatta, és ennek során a darstadti vár egyik szárnya leégett. A család ekkor javarészt Messelhausenben élt.

 

    1695-ben Johann Christian Freiherr Zobel beházasodott a Delen családba, és ez által birtokot szerzett Hückelhovenben. Később - szintén házasság folytán - visszakerült a Delen család tulajdonába.

 

haus_huckelhoven.jpg

 

Hückelhoven

 

     1710-ben Freiherr Johann Gottlob von Zobel örökölte a Freudental-i kastélyt, és 1723-ban hat bérlő zsidó családot telepített Flechingenből Freudentalba, hogy a bérletből befolyt összeget a düledező kastély felújítására használják fel. Örökösei 1727-ben eladták a kastélyt.

 

freudental_kastely.jpg

 

Freudental

 

   1759-ben Ferdinand Zobel kolostort és konventet alapított Holzkirchenben.

 

   1775-ben Philip Franz Johann Adolf Christoph Friedrich Zobel von Giebelstadt würzburgi kanonok volt.

 

   1796-ban Johann Philipp Amand Karl Adalbert Freiherr von Zobel Káptalani dékán volt Würzburgban.

 

     1789-ben N.N. Zobel von Giebelstadt volt a Német Lovagrend németországi landkomturja Deutschhofban (Heilbronn) A Német Lovagrenden belül a németországi landkomtur volt a rend harmadik legmagasabb tisztsége.

 

teuton-jelveny.png

 

Teuton kereszt, a Német Lovagrend mai jelvénye

 

    1803. és 1848. között a frank nemesség elveszítette előjogait, a Zobel család tagjai Ausztria felé orientálódtak.

 

     1848. nov. 27-én Freiherr Thomas von Zobel ezredes megkapta a Katonai Mária Terézia Rendet. 1859-ben Solferinónál altábornagyként vezényelte a Radetzky alá rendelt itáliai hadsereg 5-ik és 7-ik hadtestét.

 

zobel.jpg

 

Thomas von Zobel cs.kir. altábornagy

 

     Az 1920-as években keletkezett kapcsolat a  magyarországi Czóbel család és a németországi Zobelek között. A rokonság kiderítése után a fiatal Hugo von Zobel látogatásokat tett Magyarországon [Czóbel] Istvánéknál, és Piminek [Czóbel Marie-Anne] tette a szépet. [meg is kérte a kezét] A leány és Miri [báró Mednyánszky Margit] viszonozták a látogatást és bejárták az ősi birtokot,kastélyt. Beszámolójuk egy része fennmaradt, a házasságból nem lett semmi, mert Pimi nemsokára meghalt. [1929]

 

zobel_str.jpg

 

A Hugo von Zobel Straße Giebelstadtban

 

  1924. Czóbel Minka levele Czóbel Emmához, Nehre (Nagyőr) 1924.okt.1. A Hugó végtelen kedves levélben,mint cigaretta és csokoládé küldésben, de úgy látszik az ő anyagi dolgai sem mennek úgy, mint gondolta. Hiszen jöhetne ő ide [a nagyőri Mednyánszky-Czóbel várkastély], vagy Anarcsra, István [Czóbel] roppant szereti, Miri [Mednyánszky, Cz. István felesége]is, de ő egy büszke Zobel: vagy Giebelstadt vagy semmi, azt a vén 700 esztendős kasznit [ a giebelstadti Zobel várkastély] egy fiatalasszonyhoz méltón lakni - ahhoz pénz kell. Ezt akarja megszerezni, de úgy látszik nem találja a lyukas hídon. A Zobel nem egy szerencsés család, túl nobilisak, delikátok, s tudja Isten még mennyire szép és nemes, de nem életre való tulajdonokkal bírnak."

 

giebelst.zobel_schloss.jpg

 

Giebelstadt, Zobel várkastély

 

 

 

Források:

 

Amtmann zu Jagstberg (Rats-Chronik der Stadt Würzburg, QFW 2 S. 69 Nr. 209)

 

Barge ,Hermann: Florian Geyer. Eine biographische Studie. Gerstenberg Verlag, Hildesheim 1972.

 

Bauer, Christoph: Melchior Zobel von Giebelstadt, Fürstbischof von Würzburg (1544-1558). Diözese und Hochstift in der Krise, (Reformationsgeschichtliche Studien und Texte, Bd. 139), Münster, 1998.

 

Eber, Paul : Calendarium historicum. Wittenberg 1550 u. ö.

 

Hupp, Otto: Münchener Kalender 1918. Verlagsanstalt München/Regensburg 1918.

 

Ingeram Codex

 

Köbler, Gerhard : Historisches Lexikon der deutschen Länder. C.H. Beck, München 2007.

 

Margócsy József: Egy régi udvarház utolsó gazdái. Szöveggyűjtemény az anarcsi Czóbel család levéltári hagyatékából. Nyíregyháza 1988.

 

Publ. in Fortlaufende Sammlung von alten und neuen theologischen Sachen, Leipzig 1732, S. 695-697, "Kaysers Caroli V. Nachfrage, ob das Interim eingeführet worden, an den Bischof von Würtzburg"

 

Rabe ,Horst: Reichsbund und Interim, Köln/Wien 1971.

 

Salver ,Johann Octavian: Map of Domherren graves Wuerzburg 1775.

 

www.darstadt.de/darstadt/historisches/v_zobel_darstadt.htm

 

 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 201
Heti: 381
Havi: 889
Össz.: 301 246

Látogatottság növelés
Oldal: Fam. Zobel (családtörténet 2.)
Genealógia Kolthay - © 2008 - 2024 - genealogiakolthay.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »